Styrelsens marsrapport – ny sakpolitik, stämningshot och grundande av stiftelse

859729_574410409237908_1473210799_o

I helgen hade partistyrelsen årets andra möte, och som sist var vi på Uppsala Studentkår. Det var ett långt möte med många saker att ta upp, och rubriken nämner tre av de som vi lade ned mest tid på – ny sakpolitik, stämningshot, och grundande av stiftelse. För den som vill läsa alla detaljer ligger mötesprotokollet uppe här.

Ny sakpolitik

Piratpartiets vårmöte närmar sig, och styrelsen har nu bestämt de förslag vi ska lägga om ny sakpolitik. De områden vi valt att fokusera på är miljöpolitik, utrikespolitik och ekonomipolitik, och du ser våra förslag direkt i länkarna. Förslagen är sådana som vi tycker utgår från vårt principprogram men samtidigt breddar oss i nya, spännande vägar inför valen 2014.

Stämningshotet

Som de flesta redan vet utsattes partiet under februari för hot att stämmas av Rättighetsalliansen på grund av att vi gav internetaccess åt The Pirate Bay. I förra veckan kom partiets officiella svar, och på helgens möte diskuterade styrelsen vad vi tyckte om detta, sammanfattat i ett pressmeddelande.

Grundande av stiftelse

Det ligger i Piratpartiets intresse att värna ett fritt och öppet internet. Ett av de sätt varpå partiet gör detta idag, är att agera internetleverantör för sidor som vi upplever främjar det öppna nätet och grundläggande demokratiska samhällsvärden. Hotbrevet från Rättighetsalliansen aktualiserar de frågeställningar partiet kan ställas inför som internetleverantör. Eftersom detta riskerar att komma i vägen för partiets huvuduppgift, politiskt opinionsarbete, föreslår styrelsen nu att särskilja detta från den politiska verksamheten.

Detta görs genom att vi föreslår för medlemsmötet att grunda en fristående stiftelse, med ändamålet att ”leverera internet till verksamheter som främjar det fria informationsutbytet på nätet”. Vi föreslår en interimstyrelse bestående av Mattias Bjärnemalm, C Magnus Berglund och mig, Anton Nordenfur. Förhoppningsvis kan detta leda till att partiet inte ställs inför samma risker och hot framöver.

Övrigt

Även en hel del annat beslutades förstås på mötet, och du kan läsa om alltsammans i mötesprotokollet.

Nästa möte kommer att vara den 8-9 juni, den gången i Örebro.

DSC_7900-small

Anton Nordenfur
Styrelsens sekreterare

Bild av Fredrik Holmbom.

Kommentarer

Inga kommentarer.